Kungsängsliljan deltog i den första landsomfattande Äpplets Dag

Äpplets Dag

Äpplets Dag

Den 25 september 2016 hölls temadagen Äpplets Dag för första gången i Sverige. Riksförbundet Svensk Trädgård har tagit ett första initiativ till en ny landsomfattande temadag.

Huvudsyftet med dagen är att öka intresset för och kunskapen om svenska äpplen och skötseln av fruktträd.

Äpplets Dag vill lyfta fram svenska äpplen och äppelträd inom olika områden som:

  • sortbestämning, plantering, skötsel, beskärning, skörd, ympning
  • användning, matlagning, recept, näringsvärde och hälsofrämjande aspekter
  • bevarande av lokala äppelsorter
  • äppelträdets betydelse för kulturlandskapets ekologi och biologi
Skälby gård
Skälby gård

Vi samlades i den trevliga miljön vid Skälby gård där Kristina Laghem, Lotta Jansson, Marianne Hedberg, Margareta Arvidsson och Margareta Hjortzberg-Nordlund hade ordnat en väldigt fin middag med äpplet som ingrediens i en trerätters komposition.

Äppelmust med tilltugg av rotfrukt- och äppelchips, torkade äppelringar.

Drink med äppelmust. rotfrukt- och äppelchips samt torkade äppelringar.
Drink med tilltugg.

Förrätt

Till förrätt Waldorfsallad gjord av Margareta Arvidsson och ett gott bröd, även det med äpplen i, bakat av Margareta Hjortzberg-Nordlund. En riktig lyxrätt som fått sitt namn efter lyxhotellet Waldorf-Astoria i New York, där den serverades första gången 1896 och serveras än i dag.

Varmrätt

Till varmrätt hade Kristina lagat en höstgryta med svamp och äpplen. Till den serverades pressad potatis och persilja samt ett par brödsorter bakade av Marianne.

Kristina presenterar huvudrätten
Kristina presenterar huvudrätten

Dessert

Till dessert fick vi äppel- och getostflarn med timjan och vit chokladcreme. En fin brytning.

Äppel-och-getostflarn-med-timjan-och-vit-chokladcreme
Dessert

Bröd som serverades

Äppel-och-valnötsbaguetter

Äppel- och getostflarn med timjan och vit chokladcreme

Bröd med äpple och purjolök

Rågsurdegsbröd med äpple och morot

 

 

 

Dessert. Smördegstarte med äpplen
Dessert. Smördegstarte med äpplen

Ett stort tack till alla som ställde upp och vi ser fram emot Äpplets Dag 2017.

Om du vill prova recepten klicka på länktexten.

Mera bilder från Äppelmiddagen.

 

 


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *