Gräsmattan övergår i äng genom att inte gödsla och klippa gräset.

Frukter och grönsaker behöver bin!

Delta i Naturskyddsföreningens kampanj för att rädda bina.

Alla kan göra en fröbomb. Sprid några fröbomber i kommunen så får vi ännu fler bin och andra pollinerande insekter. Kommunen har gjort ett fint arbete i jordbruksmiljön med ett flertal insådda kantzoner med solros, honungsört, kornvallmo med flera. Fröbomber kan komplettera dessa.

Vi kan tacka våra bin för maten! Ungefär en tredjedel av den mat vi äter kommer från växter som bin och humlor pollinerar. Bin ger alltså inte bara honung utan gör livsviktiga insatser för vår överlevnad.

Sjukdomar, gifter och ett förändrat landskap hotar våra bin.

Fyra saker du kan göra för att hjälpa våra bin:

  1. Köp ekologisk mat så minskar användningen av bekämpningsmedel. > Här är de fem viktigaste varorna att byta till eko.
  2. Odla blommor på din balkong, i din trädgård och spara vilda blommor och blommande träd och buskar. Bina älskar det! > Så här gör du en fröbomb
  3. Hjälp bina med bostäder, bygg ett bihotell! > Här finns byggtips
  4. Gör en bivattnare så bina kan släcka törsten. > Så här gör du en bivattnare
En del av gräsmattan lämnas orörd så får naturen ta över.

Jag försöker att ta en del av vår gräsmatta för att omforma den till äng. Förra året klippte jag inte gräset och i juli fick vi en äng med i huvudsak rölleka. Jag tyckte det var bra eftersom röllekan kan vara värdväxt för upp till 50 olika arter. Min fru som är mera för det estetiska tyckte inte om det så jag slog av gräset. I år har vi gjort ett nytt försök. Klippte en del med en handgräsklippare och lämnade en liten äng. Dessutom hade jag fröpåsar med ängsfröer från Naturskyddsföreningen. Var osäker på groddbarheten. Sådde därför en påse i växthuset. Hur många har förkultiverat ängsfröer för att få mer variation? Hade läst om pluggar med ängsblommor som man kan köpa och sätta i äng eller gräsmatta. Nu gror de ettåriga växterna först så jag vet inte hur det kommer att gå med de perenna ängsväxterna.

Förkultiverade ängsfröer utplanterade.

Så här ser ängen ut idag. Fint ängsgräs, grässtjärnblomma, teveronica, förgätmigej, johannesört, vitklöver.

Början till en äng.

I fröblandningen fanns ettåriga blommor, blåklint, åkerklätt och kornvallmo, se bilden nedan. De är växter som ofta förekom i sädesfälten när man inte hade så effektiva maskiner för att rensa bort ogräs. De kräver öppen jord för att gro och försvinner när fleråriga växter tar över.

Några av de fleråriga ängsblommorna som finns i ängen. Några är på gränsen till att vara invasiva och är besvärliga ogräs i en gräsmatta. Rölleka, revfingerört och revsmörblomma tar över om de får växa fritt.

En härlig honungsdoft sprider sig från vitklövern och humlorna tumlar om på jakt efter nektar. Idag är klätterhortensian populär bland insekterna liksom grekisk vädd och stepsalvia. Lite senare kommer bolltistel, fjärilsbuske, perovskia, jätteverbena med flera.

Utöver blommorna på ängen har vi några trädgårdsväxter som älskas av insekter. Trädgårdsväxternas blomning varierar över säsongen. Nu är klätterhortensia, nävor och den grekiska vädden populära. Senare kommer bolltistlar, fjärilsbuske och perovskia, en silverfärgad buske med blå blommor som våra insekter älskar.

Här kan du se ett bildspel med flera blommor och insekter.

Författare: Allan Edblom


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *