Vasamuseets 1600-talsträdgård

Visning av Vasamuseets 1600-talsträdgård.

När Vasa sjönk 1628 var det fullastat med proviant och utifrån fynden vet man att ärtsoppa med timjan, torkad fisk, bröd och öl var stapelföda ombord på skeppet. Med inspiration från vad man odlade och åt på 1600-talet har Vasamuseets trädgård anlagts. Den 3 september besökte vi den öppna trädgården och vår guide Karin Schaefer visade runt bland bondbönor, ärtor, rovor, kål och humle på höga störar.

Läkeörter användes flitigt och på 1600-talet trodde man att växter som liknade kroppsdelar var de som också kunde läka dem. I trädgården växte bland annat Blå iris som användes mot magåkommor och även som parfym.

Karin visade buxbom med anor från 1670-talet, lavendel som användes till att röka ut skepp i förhoppning om att bota sjukdomar och tobak som vi fick ta fröer från.

På 1600-talet sågs trädgården som en oas i en orolig värld. En besättningsman eller kvinna på Vasa skulle nog uppleva vår värld mycket annorlunda men han eller hon skulle känna igen sig i våra trädgårdsodlingar. Ett gemensamt kulturarv som förenar oss över både tid och land som Karin så fint avslutade vårt besök.

Susanne Hultström 

Vi var nio personer från trädgårdsföreningen som fick en guidad tur av Karin Schaefer i Vasamuséets 1600-talsträdgård

Några ytterligare bilder från besöket.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *