Ringduvan tar sig ett morgondopp

Trädgården gynnar också djurlivet. Vår tomt gränsar till Östra Järvafältets naturreservat vilket är gynnsamt. Ett fågelbad är populärt både för att dricka vatten och bada.

Några glimtar från djurlivet

Ringduvorna har arbetat med att bygga bo i trädgården. De samarbetar och har invanda procedurer. Hanen hämtar en kvist till honan som sköder bobygget. Han klättrar upp på hennes rygg och sträcker fram kvisten så att honan kan lägga den på rätt plats.

Ringduva med lång kvist i näbben

Ekorrarna käkar massor av solrosfrö. Försöker att försvåra för dem men de är kluriga.

Det ser hoppfullt för den biologiska mångfalden. Vi trodde igelkottar var nattdjur men Gunnel upptäckte att igelkottarna var aktiva vid åtta-tiden på morgonen. Nu ser vi fram emot sommaren när vi hoppas få se ungarna krypa omkring.

Parning & ungar

När två igelkottar ska para sig så uppvaktar först hanen honan. Han går runt i cirklar runt henne, vilket kan pågå i flera timmar. Honan är dräktig i cirka 5-6 veckor och föder en kull på 2-10 (vanligtvis 3-6) valpar. Ungarna föds blinda och nakna, och efter cirka 1 dag så kan man se ”babytaggarna” som är mjuka och vita.

Bildspel med flera arter i trädgården

Här är ett bildspel med fjärilar och insekter. (Klicka på bildspel eller slideshow)

Tips om hur du får en vildare trädgård.

Länk till Naturskyddsföreningens hemsida med tips om en vildare trädgård.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *