På egen hand

Här kommer efter hand förslag/tips på utflykter och resor som kan arrangeras på egen hand.

Keukenhof och Blomsterparaden

Blomsterparaden i Holland en en av vårens blomstrande höjdpunter. Ett evenemang där man utnyttjar de skördade blommorna (innan det är dags för komposten). Nästa år (2024) äger paraden rum lördagen den 20 april, dvs nästa mitt i Keukenhofs årliga öppehållande. Paraden startar i Noordwijk kl 9 på morgonen och går i mål i Haarlem 12 timmar senare (en sträcka på 42km). Om man bor i Amsterdam är Voorhout ett bra ställe att se paraden. Tåg direkt från Amsterdam och blomstertåget passerar precis förbi stationen i Voorhout.

Här är en bild på ett av ekipagen, som brukar var kring dussinet, 2017 (det gick åt många hyacinter).

Foto: Leif Arvidsson

Det kostar ingenting om man vill kanta gatan. Det finns också läktare (se länken ovan till paraden) där man ser bättre men också kostar några Euro.

Keukenhof Garden öppnar 21 mars och är öppet fram till 15 maj 2024. Man behöver inte vara orolig för att det skall vara utblommat. Ersättningsplanteringer öpnas kontinuerligt. Att besöka Keukenhof är en heldagsutflykt.

Chelsea Flower Show

Fem dagar i maj tar RHS trädgården till Royal Hospital, i Chelsea i besittning. Även om Floriaden till ytan är mer än fem gånger så stor så räcker Chelsea Flower Shows 45.000kvm till en heldag. Stommen i det hela är ett stor antal “design trädgårdar”. Mellan dessa blomsterdekorationer och massor med shoppingmöjligheter. Utställning 2024 pågår från tisdag 21 maj till lördag 25 maj från kl 8 på morgonen till 8 på kvällen. Massor med tid men också massor med människor.
De två första dagarna är vikta för medlemmar i RHS och det kan vara en poäng att gå med. Inte bara för att man “kan kommar till utställningen först” utan även för att man får tidskriften The Garden (12 nummer/år) fri entre till över 200 partnerträdgårdar.
Här är länkarna
Chelsea Flower Show
Royal Horticultural Society

Några bilder från utställningen 2017, samtliga foton Leif Arvidsson.

Tre ”design-trädgårdar”

The Bermuda Triangle

Tusen trädgårdar

Svensk Trädgårds årliga arrangemang Tusen Trädgårdar genomförs nästa gång 2024-07-30. Information om deltagande och besök finns på Svensk Trädgårds webbsida: Tusen Trädgårdar – Sveriges största trädgårdsvisning öppen för alla! – Riksförbundet Svensk Trädgård (svensktradgard.se). I början av juni finns (förhoppningsvis) en lista över deltagande trädgårdar. Det är bara att lägga upp en rutt för utflykten.

Göteborgs Botaniska Trädgård

Göteborgs Botaniska Trädgård är öppen alla dagar på året, men bästa besökstiden är (inte oväntat) sommarmånaderna när allt står i blom. Trädgården är mycket stor med sina 145ha och att vandra genom allt tar större delen av en dag (om man skall ha någon behållning). Trädgården/Parken är från början anlagd på Stora Ängdalens (huvudbyggnaden finns kvar) 40ha (1923) och har successivt utvidgats. Ett par höjdpunkter är Japandalen, Klippträdgården och hela avdelningen med olika gräs. Väl värt en omväg.

Enköpings parker

Drömparken i Enköping är öppen året runt. Under sommarhalvåret, från omkring midsommar och ett par månader framåt kan man även se idéträdgårdarna skapade av eleverna vid naturbruksgymnasiet.

Senast uppdaterad 2023-10-26