Torsten Walderö, 1934-2021

Torsten Walderö, 1934-2021, föddes på Waldemarsön som ligger i sjön Waldemaren i Södermanland. Farfar ägde ön och drev där ett mindre lantbruk. När Torsten skulle börja skolan flyttade familjen in till Flen.

Mor Ellen tyckte att Torsten skulle ta realen för det var bra att ha. Så skedde också fast Torsten hellre ville syssla med trädgårdsarbete. Under skoltiden tog han jobb som springgrabb på Stenhammars slott. Han fick köra häst och vagn och levererade grönsaker till slottet som på den tiden beboddes av prins Wilhelm.

Efter realexamen i Flen sökte Torsten till Trädgårdsanläggarlinjen vid Experimentalfältet, där Sven Green var rektor. Efter färdig utbildning blev det jobb på ett ritkontor för trädgårdsplanering.
Att rita rent projekt var emellertid inte Torstens grej så han startade egen firma med trädbeskärning som inriktning. Reklamen sköttes genom lappar i villornas brevlådor. Han tog även ner träd och ritade planer på begäran.

1957 köpte Torsten en tomt i Kungsängen. Han hade fått tips om att det fanns en skogstomt till salu. För 4000 kronor blev den kuperade marken Torstens. Han startade från grunden och avverkade. Dom fällda stockarna blev till stommen i huset på Bergvägen.

Torsten Walderö var från sina tidigaste år hängiven sitt trädgårdsintresse. Som liten köpte han hellre frön än godis om han fick en slant. Torsten hade lyckan att få arbeta inom detta gebit hela sitt liv. Kronan på verket kom att bli den magiska trädgården på Bergvägen i Kungsängen.

2014 fick Torsten Walderö tillsammans med sin hustru Runa motta Upplands-Bros trädgårdspris ”Upplands-Bros vackraste trädgård”.

I den prisbelönta trädgården finns omkring 250 olika träd och buskar, ingen den andra lik. På den kuperade tomten om ca 1400 kvadratmeter finns slingrande gångar och olika rumsbildningar. Där växer kejsarträd, näsduksträd, granatäpple ihop med 20-talet olika magnolior samt en mängd rhododendron.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *